Een teek? Wat nu?

Met de komst van de zon is het tijd om uit onze winterslaap te ontwaken. En wat is er leuker dan een fikse boswandeling? Geniet ervan, maar hou in het achterhoofd dat ook de teek uit zijn winterslaap ontwaakt.

Wat is een teek?

Een teek is een minuscuul klein, spinachtig diertje dat leeft in bossen, parken, velden en tuinen. Hij zet zich vast op onze huid, en nestelt zich op de warmste plekjes.

Een tekenbeet voel je meestal niet, daarom is het belangrijk om na een dag in de natuur je goed te controleren op ongewenste medereizigers. Vaak ontstaat op de plaats van de tekenbeet kort erna een rood vlekje. Het wordt meestal niet groter dan twee centimeter en verdwijnt binnen twee weken.

Wat kan je doen?

Je neemt dus best enkele voorzorgsmaatregelen: blijf op de paden, draag een lange broek en gebruik insectenwerende middelen.

Als je toch een teek ontdekt, verwijder hem dan meteen, want van tekenbeten kan je ziek worden.

Hoe verwijderen?

Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen.

Grijp de teek met een tekenverwijderaar of pincet. Heb je die niet voorhanden, doe het dan met je vingers. Neem de teek vast bij de kop. Trek hem voorzichtig in één rechte beweging uit de huid. Zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt.

Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep. Ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70 %) of op basis van chloorhexidine.

Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden.

Wanneer naar de dokter?

Ga langs bij je huisarts als je de teek zelf niet verwijderd krijgt, als er tot enkele weken na de beet een rode vlek ontstaat die geleidelijk groter wordt en als je na de beet last krijgt van een grieperig gevoel.

Een vaccin tegen teken?

In sommige streken komen teken voor die een virus kunnen overdragen dat tekenencefalitis veroorzaakt. Hiertegen bestaat een vaccin. Dit vaccin is aanbevolen als je reist naar Centraal- en Oost-Europa, of sommige landen in Noord-Europa, en als je veel buitenactiviteiten plant.

Meer info:

Voor meer informatie over de symptomen en de behandeling van tekenbeten: www.cm.be/tekenbeet.